Perserkatter är fantastiska katter och det är en ras som har många fördelar. Det jag gillar med perserkatter är bland annat att de är sällskapliga, att de är stiliga samt att de är lugna. Trots att perserkatterna är så fantastiska som de är kan de, precis som alla katter, råka ut för en del tråkiga saker. Det är inte helt ovanligt att vi människor har hälsoproblem och på samma sätt är det inte helt ovanligt att även perserkatter har hälsoproblem. Om katten har tur råkar den inte ut för några större hälsoproblem förrän den blir gammal och har katten otur finns det risk för hälsoproblem tidigt i livet. Jag tänkte nu berätta om några olika hälsoproblem som perserkatter kan få och som kan vara bra att vara uppmärksam på.

Hälsoproblem hos Perserkatter

Hårbollar

Katter fäller överlag mycket päls som vi alla vet. Just perserkatter har mycket lång päls och har därför stor risk för att svälja en del av pälsen. Trots att ägaren till perserkatten bör borsta och tvätta katten regelbundet förhindrar inte det katten från att rengöra sin egen päls. Har du en perserkatt som ofta slickar sin päls finns det en stor risk för att katten sväljer en övervägande del av pälsen som den tappar. Om du inte ser till att din katt är tillräckligt aktiv och inte spenderar särskilt mycket tid utomhus finns det större risk för pälsbollar då perserkatter då tillbringar mer tid åt att rengöra sin päls. Det är med andra ord större risk för innekatter att råka ut för pälsbollar än det är för utekatter. Pälsen som katten sväljer kan bilda en klump i antingen magsäcken eller tarmen och detta bidrar till hårbollar i matsmältningssystemet. Problemen som uppstår med hårbollar är att de kan orsaka förstoppning, att katten kräks eller i värsta fall att tarmarna kan blockeras. Genom att hjälpa din katt med pälsvården oftare kan hårbollar förhindas. Det hjälper helt enkelt med regelbunden borstning samt tvätt av kattens päls. Det finns dessutom speciella foder som katten kan äta för att minska risken för hårbollar.

Polycystisk njursjukdom

Ett annat problem som perserkatter kan råka ut för är en så kallad Ploycystisk njursjukdom. Denna sjukdom är ärftlig och det som händer är att det bildas cystor på njurarna. För att en perserkatt ska få denna sjukdom räcker det att en av föräldrarna till katten har haft sjukdomen. Cystorna bildas redan när perserkatten föds men symptomen uppkommer först efter sex år ungefär. Dessvärre så utvecklas cystorna och de blir bara större och större för varje år som går. Exempel på symptom som uppkommer är njursvikt, att katten går ner i vikt samt depression. Om du har riktigt otur kan Ploycystisk njursjukdom leda till att du måste avliva din katt. Dessvärre finns det inte någon direkt behandling för att förhindra att cystorna växer och blir större. För att diagnostisera Ploycystisk njursjukdom är det lättast att göra en ultraljudsundersökning. Om denna görs finns det möjlighet att upptäcka sjukdomen i ett tidigt stadium. Förebyggande sker med testade föräldradjur vid avel.