Jag tycker generellt att katter är de bästa husdjuren. Den ständiga debatten kring huruvida katter eller hundar är de bästa husdjuren är för mig inte en fråga. Jag älskar katter och tycker att de är de bästa husdjuren, utan tvekan. Framförallt tycker jag att perserkatter är mycket bra husdjur. Det som gör perserkatterna till sådana bra husdjur är deras egenskaper. Perserkatter har en mycket bra kombination av olika egenskaper som gör dem till sådana bra husdjur. Trots att de är relativt självgående ställer de några få krav på oss människor så som att vi matar dem, kammar dem och så vidare.

Perserkatter som husdjur

Hur perserkatter leker

Perserkatter gillar att leka men de är inte de mest lekfulla djuren och lämpar sig därför inte i familjer med barn. Barn tycker trots allt att det är kul att leka med sina husdjur och perserkatterna tycker dessvärre inte att det är så roligt att leka tillbaka. Det finns dock några få undantag när de tycker att det är roligt att leka, till exempel gillar perserkatter att leka när de få leka med sina föräldrar. Precis som att vi människor ofta har ett speciellt band med våra föräldrar och tycker att det är roligt att umgås med dem gillar perserkatterna att umgås och leka med sina föräldrar, främst när de är kattungar. Perserkatter tycker dessutom att det är roligt att leka med interaktiva leksaker. Idag finns det ett brett utbud av roliga interaktiva leksaker på marknaden som passar perserkatterna alldeles utmärkt, till exempel en leksaksräls eller en bräda med möss som pratar och reagerar på rörelser. En annan leksak som perserkatten vanligtvis är lite extra förtjust i är kattleksaker med kattmynta. Dessa kan oftast köpas för en billig peng i en djuraffär.

Viktigt med rörelse

Det finns en hel del personer som tror att katten rör på sig automatiskt och att den inte kräver att vi människor hjälper den med träning och motion. Detta stämmer dock inte för alla katter. En del katter är mer aktiva än andra och de katter som inte rör på sig så mycket av sig själva kan behöva lite hjälp på traven. På samma sätt som att vi människor behöver regelbunden motion och att röra på oss behöver även perserkatter få röra på sig och aktivera sin kropp. Detta är extra viktigt att tänka på om du har valt att ha din perserkatt som en innekatt. I detta fall krävs det att du regelbundet tar med din katt ut på promenader så att perserkatten får lite motion. Om du däremot har perserkatten som utekatt är sannolikheten större att den får den motion som den behöver men det är ändå bra att hålla lite koll.

Kamma pälsen regelbundet

På grund av perserkattens långa päls krävs en del vård. För det första behöver perserkatten badas och schamponeras regelbundet så att pälsen håller sig ren och fin. Dessutom måste pälsen kammas regelbundet så att det inte bildas för mycket tovor i den. Detta kan med fördel göras några gånger i veckan.