Jag har länge varit intresserad av katter, framförallt de vackra perserkatterna. I och med detta har jag lärt mig en hel del om just rasen perserkatter. Jag är inte någon expert men känner trots allt till en del roliga och intressanta fakta om perserkatter. Oavsett om du är intresserad av att köpa en perserkatt eller redan har en där hemma kan följande saker vara roliga och bra att känna till. En del av dessa fakta kanske du redan känner till och andra saker kan vara helt nya för dig.

Roligt fakta om perserkatter

Sägs vara en av de äldsta kattraserna

Faktum är att perserkatter har funnits i många år och inte nog med det, det sägs nämligen att perserkatter är en av de absolut äldsta kattraserna. Det finns tydligen de som har spårat perserkatter tillbaka till 1500-talet och då förstår ni hur gammal denna kattras är. Långhårskatter har funnits i Mindre Asien i flera hundra år men det var först på 1500-talet som de blev kända i Europa. Det dröjde cirka 200 år innan perserkatterna blev riktigt populära och det var då främst i Frankrike som människorna intresserade sig för perserkatterna. Det fanns då två typer av katter som var långhåriga, perserkatter samt Angora katter. Dessa två raser har en del likheter men är samtidigt relativt olika. De perserkatter som vi ser idag har främst sitt ursprung i USA men även i England.

Perserkatter lämpar sig inte för familjer med barn

Något annat intressant när det gäller perserkatter är att de faktiskt inte lämpar sig för familjer med barn. Perserkatten är oerhört lugn och harmonisk och den är vanligtvis inte särskilt leksugen. I och med detta så kanske en barnfamilj inte ska välja att köpa just perserkatten. Barn tycker trots allt vanligtvis att det är roligt att kunna leka med sina husdjur och att ha ett husdjur som vill leka. Perserkatten har dock ett mycket jämt temperament, är relativt tystlåten av sig samt lugn i allmänhet. Dessa egenskaper är inte den bästa kombinationen för en barnfamilj som vill köpa en katt. Perserkatten passar dock mycket bra ihop med andra katter och dessutom hundar vilket är något att ha i åtanke när du funderar på att köpa en perserkatt. Perserkatter kan i och med detta passa bra in i en familj som har andra djur men just lekfulla barn och lugna perserkatter är inte idealt.

Roligt fakta om perserkatter

Många olika färger

Perserkatter är oerhört stiliga med sina långa pälsar, stora krage samt den snygga svansen. Något som är roligt att känna till om perserkatter är att de förekommer i cirka 300 olika färgnyanser. Att just din perserkatt är lik någon annan perserkatt i din närhet är därmed inte särskilt sannolikt. I och med den stora variationen av färg är det lätt att hitta en färg som just du tycker är snygg när du ska välja ut din perserkatt. I övrigt är perserkatten ganska kort och kompakt och det är därför en mysig katt att kela med, speciellt på grund av den långa fina pälsen.