Jag har alltid älskat katter och det finns flera raser jag tycker om. De senaste åren har jag blivit lite extra förtjust i norska och svenska kattraser. Dessa kattraser brukar vara relativt vanliga här i Sverige men också i andra länder. Jag tycker att det finns flera olika svenska och norska kattraser som är intressant, bland annat är jag förtjust i:

* Europeisk korthårig katt

* Norsk skogskatt

* Maine Coon

Jag tänkte nu berätta lite mer om dessa kattraser, var de kommer från, hur de beter sig med mera. Trots att en del kattraser kan se mycket lika ut betyder inte de att de är lika när det gäller beteende.

Europeisk korthårig katt

Svenska och norska katter

Denna kattras kan även kallas europé och det är en av de klokare katterna. Den europeiska skogskatten är dessutom livfull och har lätt för att anpassa sig. Det är dock ingen huskatt utan en raskatt som inte är en blandning av några andra raser. Denna katt liknar till viss del den norska skogskatten när det gäller utseende. Faktum är att den europeiska korthåriga katten är direkt ättling till den allra första tamkatten. Pälsen på denna katt är relativt kort, glansig och förekommer i flera olika färger och mönster. Den europeiska skogskatten är en katt med mycket muskler, som är kraftig och har stora och stadiga tassar. Förr i tiden kallades denna kattras för huskatt men den kallas dag för europeisk korthårig katt eller europé. Denna kattras passar bra i familjer då den är lekfull, busig men samtidigt trygg och vänlig. Europeisk korthårig katt trivs oerhört bra när den är i sällskap av andra katter men även av människor.

Norsk skogskatt

Den norska skogskatten är mycket vänlig och trivs bra ihop med människor och andra djur. Denna kattras gillar att befinna sig på en hög nivå så det är mycket möjligt att den tar sig upp på hyllor, byråer och så vidare. I och med detta kan det vara bra att ha ett klösträd hemma som katten kan använda istället för inredningen i hemmet. Den norska skogskatten passar mycket bra att ha som husdjur. Katten har liten längre päls och den är varm då de är anpassad efter ett kallar klimat. Även denna kattras är relativt muskulös och stor men det kan dröja lång tid innan den blir fullt fysiskt utvecklad. Den norska skogskatten kommer, som du kanske hör på namnet, från just Norge.

Maine Coon

Svenska och norska katter

Denna kattras är mycket lättlärd och den har ett temperament som är stabilt. Precis som den europeiska korthåriga katten och den norska skogskatten trivs Maine Coon mycket bra i sällskap av människor och andra djur. Något som är lite roligt att känna till just om kattrasen Maine Coon är att det inte är ovanligt att den lär sig att öppna dörrar. Denna kattras kan väga några kilo, allt mellan fyra och åtta kilo. Det är alltså en relativt tung katt. I och med att den är så tung samt har en tjock päls är det inte helt omöjligt att katten ser oerhört stor ut. Pälsen som en Maine Coon katt har är halvlång men tjock och tät. Den kräver dock inte allt för mycket vård vilket kan vara ett plus om man inte har så mycket tid över till att kamma och schamponera sin katt var och varannan dag.